Veneziano+Team
 
 

WORKS

space

 
 

Waterfront

Water, wind, built, stone and memory.

The project of Gianni Veneziano in collaboration with Luciana Di Virgilio is inspired by the natural landscape around, paying the utmost attention to the landscape relationship with the coastline and the exaltation of the panoramic potential of the city, to the benefit of the revitalization of the old urban texture connecting it to the existing urban mesh.

After so many years of “occlusion” and degradation it becomes the starting point for a simple operation of resuscitation and pivot of an urban composition integrating the square, sea and the surrounding architectures among which stands predominantly the Duomo.

The dialogue with the sea is constant, with the aim of creating an intimate relationship between the city and the waterfront. In its totality the intervention creates a relationship not only direct but also indirect, “the existing garden” is in fact annexed identifying a “green zone”.

Among the materials, there is the use of local stone with a differentiation of the textures due to the different cuts of stone in a continuum with the paving of the streets of the historic core.

Almost like a dock, with the”wood” pavement, Waterfront is a natural extension of the path which is extended towards the Torrione Passeri proposing a natural undulating system which sends us back to that which is then also a characteristic landscape of the Adriatic coast.

The presences of urban furniture, minimum and absolutely not invasive, are in close alliance with the project, the seats are similar to the “bitte”, the lighting provides a scenographic redevelopment in the area of the “garden” annexed to the square as aforesaid and of the skyline of the surrounding architectures, also the use lighting devices and bollards outlines specific areas of the project.

The tiers historically connect imaginatively Molfetta to Venice, complying with the orography and crossing the entire area up to intrude, getting lost in the water.

I thought – says Veneziano – about the project for the redevelopment of the back-cathedral in the heart of the city of Molfetta as a reinterpretation of settlement models called in the past to emphasize the function of meeting and exchange, reducing them to visions and contemporary functions of social and cultural aggregation”.

 

Waterfront Duomo Molfetta - Gianni Veneziano- Luciana Di Virgilio- Veneziano+Team Waterfront Duomo Molfetta - Gianni Veneziano- Luciana Di Virgilio- Veneziano+Team Waterfront Duomo Molfetta - Gianni Veneziano- Luciana Di Virgilio- Veneziano+Team low-pro_sitoNEWCONCEPTDUOMOMOLFETTA02042009_035 Waterfront Duomo Molfetta - Gianni Veneziano- Luciana Di Virgilio- Veneziano+Team Waterfront Duomo Molfetta - Gianni Veneziano- Luciana Di Virgilio- Veneziano+Team
All the contents © Studio Veneziano+Team.
Designed by TheClocksmiths
Powered by Dehlic